Logo Waterhof

 
 

 

 

SPORTHONDEN


Sporthonden verdienen extra medische aandacht. Zelfs indien de sport enkel als hobby beoefend wordt vragen we nog altijd enorme atletische inspanningen van de honden.

Zoals eerder gezegd is het voor sporthonden belangrijk dat ieder segment van de wervelkolom en ieder gewricht van het lichaam soepel en vrij beweegt. In de sport wordt er namelijk veel geëist van het lichaam en overschrijden de honden regelmatig hun fysieke grenzen. Als ze op dat moment dan ook nog met blokkades zitten gaan ze op andere plaatsen compenseren en overbelasten en ontstaan er secundaire problemen.

Niet alleen de gewrichten zijn belangrijk maar ook de spieren. Ze dienen de juiste lengte en spanning te hebben en moeten gelijkmatig ontwikkeld zijn.

Sportkeuring

Bij een sportkeuring wordt het hele lichaam onderzocht, specifiek in functie van de beoefende sport. Eventuele blokkades en spanningen worden weggewerkt en indien nodig worden er oefeningen en raadgevingen meegegeven voor thuis.

We raden aan om minimum eenmaal per jaar (liefst voor het begin van het wedstrijdseizoen) een sportkeuring te laten doen. Ook al heeft uw hond geen zichtbare klachten, er kan (zoals bij ons) altijd ergens een subtiel probleem aanwezig zijn. Indien dit niet herkend en behandeld wordt en hiermee intensieve fysieke inspanningen gevraagd worden kan dit tot ernstige fysieke problemen leiden.


Sporthonden

Individueel gepersonaliseerd trainingsschema

De fysieke conditie kunnen we onderverdelen in verschillende parameters:

• Cardiovasculaire conditie
• Kracht en krachtuithouding
• Lenigheid
• Coördinatie
• Proprioceptie

Voor iedere sporthond is het belangrijk om al deze verschillende parameters te trainen. Bij sporten waar een snelle, korte en krachtige inspanning gevraagd wordt, zoals bvb agility, flyball en renbaansporten, ligt de nadruk op krachttraining. Dit wil niet zeggen dat er geen cardiovasculaire training moet gedaan worden, de verhoudingen liggen gewoon anders. Het omgekeerde geldt bvb voor sledehonden of cani-crossers. Hier ligt de nadruk op de cardiovasculaire conditie, maar de andere parameters mogen niet als minder belangrijk beschouwd worden.

Hetgeen wat de topatleet onderscheidt van de gemiddelde sporthond is, naast zijn goede vaardigheden, zijn gevarieerde training en de optimale voorbereiding op de wedstrijden. Indien u wilt kunnen wij voor u een individueel gepersonaliseerd trainingsschema en een jaarplan opstellen. Ook krijgt u uitleg hoe u een trainingssessie moet opbouwen. Dit is van groot belang om het risico op kwetsures te minimaliseren.


Sporthonden

Sportbraces

Indien uw hond sportbracen nodig heeft (bvb polsbracen voor de flyballhonden) kunt u ook bij ons terecht.

Ook voor individueel op maat gemaakte bracen (bvb nood aan meer ondersteuning in een bepaalde richting na een kwetsuur) kan u ons contacteren. Meer info hierover vindt u bij producten.

Conditietraining

Staat de fysieke activiteit van uw hond in de winter of buiten het wedstrijdseizoen op een laag pitje? Niet erg want het is belangrijk om zeker één maand per jaar uw hond time-off te geven.

Is de maand voorbij en is het weer nog te slecht om de trainingen te hervatten? Of heeft u zelf niet de mogelijkheid om een bepaalde parameter te trainen? Dan kan u altijd in ons centrum komen trainen. Wij beschikken over de nodige apparatuur (oa ook gewone loopband) om uw hond de nodige fitness en fysieke training te geven.




© 2014 - Het Waterhof - info@hetwaterhof.com - Site by Easy Graphics